08/02/2015

Alan Ford pripremio mnoge za život

            *NAPOMENA: Tekst koji slijedi napisao je Nikola Vidačković, a objavljen je u listu „Nezavisne novine“ (http://www.nezavisne.com), 2. avgusta 2014. godine.
Ensvid Hadžajlić - MosHer


            Pored kompjutera, ekspanzije raznih onlajn igrica i virtualne zabave, strip je danas skoro zaboravljena umjetnost, ali koja ipak egzistira zahvaljujući grupama nepopravljivih romantika kao što je Dario Račić, Banjalučanin sa kolekcijom od više stotina stripova “Alan Ford”, te zaposleni i posjetioci striparnica kojih je doduše sve manje u regionu, i sličnih njima.
            Oni kažu da kult najčitanijeg jugoslovenskog stripa “Alan Ford” i dalje živi, te da je upravo taj strip pripremio za život mnoge generacije mladih.
            Živopisni likovi Broj Jedan, Sir Oliver, Bob Rok, Grunf i drugi, okupljeni oko tajne grupe TNT, poznati su svakome ko je pročitao makar jednu epizodu “Alana Forda”. Strip dvojice italijanskih autora Lućana Sekija, poznatijeg po pseudonimu Maks Bunker, i Roberta Raviole - Magnusa, nastao 1969. godine, uživao je kultni status ponajviše među ljubiteljima devete umjetnosti u bivšoj Jugoslaviji. Svojevrsni fenomen popularnog stripa, koji ove godine slavi 45. rođendan, upravo je u tome što je bio čitan samo u bivšoj Jugoslaviji i Italiji, a iako je slavna cvjećara smještena u Njujorku, nikad nije preveden na engleski.
            HUMOR BLIZAK NAMA: Na prostoru bivše Jugoslavije strip je doživio veliki uspjeh jer je i humor iz stripa dosta blizak našem mentalitetu, a prisutna je i kritika raznih društvenih pojava.
            Britka satira iz stripa i dalje se redovno citira, čak i među onim rijetkim ljudima koji ne znaju ko je Grunf, ali ne mogu da se ne slože s njegovim krilaticama poput one: “Bolje ispasti budala nego iz voza”.
            “Stripove sam počeo čitati kao klinac od sedam godina. To je tada bilo nešto što se podrazumijevalo, redovno smo kupovali, čitali i razmjenjivali između sebe, tako da smo na neki način odrasli uz različite vrste heroja i antiheroja, zlikovaca i dobroćudnih šaljivdžija i od njih naučili mnogo toga što nam je koristilo kasnije u životu. Siguran sam da svako od nas u svom okruženju ima ponekog Boba Roka, malog čovjeka i radnika maltretiranog od strane nadređenih”, kaže nam Banjalučanin Dario Račić.
            On, kao i drugi ljubitelji ovog stripa, kaže da generacija koja je odrasla uz strip danas, kada se bori sa raznim životnim problemima, vjerovatno razumije kultnu rečenicu: “Boli me sve i još mnogo toga”.
            Za one koji ne znaju baš ništa o ovom stripu - priča je smještena u Njujorku i prožima slojeve američkog društva u kojem je na sceni socijalna nepravda, licemjerje i dolar kao vrhunska svetinja i motiv koji pokreće sve junake stripa.
            Među obožavaocima “Alana Forda” govorilo se da je strip zabranjen u Americi pod optužbom da je ljevičarski. Što se tiče bivše Jugoslavije važno je napomenuti da je i strip prolazio kroz ruke cenzora, pa su ponekad rečenice ili čak strane izbacivane ili mijenjane.
            Grupa TNT je ime spomenute grupe tajnih agenata koji posluju iz prodavnice cvijeća u Njujorku, koju koriste kao paravan za izvođenje svojih zadataka. Oni su nesposobni i lijeni, ali takođe i inteligentni i lukavi, naročito kad to odgovara njihovim ličnim interesima. U središtu pažnje je naivni momak Alan Ford koji zabunom postaje tajni agent, a glavni predvodnik grupe je besmrtni Broj Jedan, koga iz strahopoštovanja članovi grupe zovu “Njegova visost”. Godine starosti Broja Jedan se provlače kao misterija kroz kompletan serijal, dozvoljavajući čitaocu da na osnovu njegovih priča sam stekne predstavu o dužini njegovog životnog vijeka, a navodno ima uspomene iz antičke Grčke i tvrdi da je upoznao likove poput Homera i Robespjera.
            RAZMJENE MEĐU FANOVIMA: Kao pasionirani kolekcionar stripa i poštovalac kulta Alana Forda, pišući ove redove sjetio sam se kako smo još kao djeca, odrasli u vihoru rata, obilazili kioske i pijačne štandove tražeći strip, razmjenjivali ih, pa tako dajući i po deset drugih za onaj jedan koji nam je trebao. Da ne spominjem kako bi u školskim klupama dogodovštine omiljenih junaka bile čitanije od gradiva koje su profesori predavali. Mi smo na svakodnevnom nivou prepoznavali njih u nama ili nas u njima. Kasnije, kada smo odrasli, shvatili smo da smo svi nekad, na neki način, posjedovali i koristili taj optimistički duh sitnog švercera i mućkaroša kao što je i Sir Oliver.
            Današnje generacije, koje odrastaju na YouTube kanalu, ne razumiju našu zaluđenost strip kulturom.
            “Mlade danas ne interesuju stripovi u toj mjeri kao neke prošle generacije, ali s druge strane važno je da strip i dalje živi i da ima onih koji ga rado čitaju. Klinci danas obično kupuju stripove bez teških sadržaja, s puno akcije i malo dijaloga, kao što su ‘Mange’, DC-eva i ‘Marvelova’ izdanja. Ono što nas raduje je da kada dođu u neke godine, obično u srednjoj školi, počinju sa čitanjem stripova višeg ranga kao što je ‘Alan Ford’. Takođe, mnogo očeva zna dovesti klinca da mu uzme (kupi) ’Alana’, ‘Dilana’ ili ‘Zagora’, znači da i dalje ima nade za strip kod nas jer se tradicija čitanja prenosi porodično”, kažu nam zaposleni u beogradskoj striparnici “Darkwood”.
            Iz “Agarthi Comics”, sarajevske striparnice, poručuju da se ne može porediti tržište bivše Jugoslavije i ovo danas, ali da mladi i dalje imaju interesovanje.
            “Osnivanjem striparnice htjeli smo da privučemo i na neki način vratimo mlade ovoj vrsti umjetnosti. Poslije tri godine rada mislim da smo jednim dijelom uspjeli, tinejdžeri sve više dolaze i traže određene vrste stripova kako domaćih autora, što nam je posebno drago, tako i strane klasike kao što je i ‘Alan Ford’”, kažu nam iz striparnice “Agarthi Comics”.
            Jedan od razloga zašto je “Alan Ford” rado čitano štivo i danas je taj da, uprkos svemu, nismo ni slutili da ćemo poslije toliko godina ponovo preživljavati mnoge epizode stripa, ali ovaj put kao junaci u stvarnosti.

            Poznate replike
            - “Sad je trenutak velikih odluka: bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego sedam dana u bijedi!” - Bob Rok
            - “Ako namjeravaš pobijediti, nipošto ne smiješ izgubiti!” - Broj Jedan
            - “Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i vlastitu!” - Ulični prodavac
            - “Bolji je častan bijeg nego nečasna smrt!” -Grunf
            - “Bolje ispasti glup nego iz voza!” - Grunf
            - “Cijena? Prava sitnica!” - Sir Oliver

            I drug Tito u stripu
            U krugovima ljubitelja stripa veoma je popularan broj “Alana Forda” u kojem se ekipa TNT-a susreće sa Josipom Brozom Titom, a koji je u SFRJ bio zabranjen. Marijan Matić Max, jedan od najvećih kolekcionara stripova na ovim prostorima, posjeduje čak četiri primjerka ovog broja u kojem se Broj Jedan zamjera drugu Titu. Za njega mnogi kolekcionari tvrde da nije original, već da je nekoliko brojeva odštampano ilegalno, u Sloveniji.



            *SPECIJALNA NAPOMENA:  Tekst koji ste upravo pročitali prenesen je sa mog starog bloga By MosHer (bymosher.blogger.ba) na kojem sam ga objavio 03. avgusta 2014. godine!
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

Nema komentara:

Objavi komentar