08/02/2015

Ledeni zid namijenjen sprječavanju iscurivanja radioaktivne vode iz Fukushime ne zamrzava se dovoljno brzo

            *NAPOMENA: Izvor informacija za tekst koji slijedi je korišten sa Rocket News  (http://en.rocketnews24.com)
Ensvid Hadžajlić - MosHer


            Poslije više od tri godine od razornog zemljotresa i tsunamija koji je uništio sjeveroistočni Japan i nuklearnu elektranu Fukushima, ne jenjavaju napori da se smanje katastrofalne posljedice. Prostor oko nuklearne elektrane i dan danas je grad duhova. Prošlog mjeseca Tokyo Electric Power Company (TEPCO) otkrio je kako se ledeni zid koji je trebao zadržati radioaktivnu vodu koja curi iz uništenih reaktora ne zamrzava onoliko brzo koliko je planirano.
            U prva tri mjeseca nakon početka izgradnje, temperatura tla oko barijere namijenjene zadržavanju kontaminirane vode u rovovima pala je na previsokih 15 stepeni, zbog čega je TEPCO otkrio novi plan kako bi ubrzao taj proces – bacanje 10 tona leda svakog dana kako bi se zid stvorio.
            TEPCO je ovaj plan javnosti objavio na sastanku 13. jula 2014. godine. Tada je rečeno kako spori tok vode sprječava da se ledeni zid zamrzne, te kako ne mogu postići idealnu temperaturu od 5 stepeni. Konačan zamišljeni izgled zida trebao je biti postignut do kraja maja 2014. godine. Kako bi ubrzao proces smrzavanja tla, TEPCO će bacati velike količine leda i povećati broj podzemnih cijevi koje dostavljaju rashladne tećnosti.
            Počevši s 1. avgustom 2014. godine, TEPCO će bacati 10 tona leda i jednu tonu suhog leda svaki dan u jarke koji okružuju reaktore. Ako temperatura padne dovoljno nisko, s vremenom će se količina leda koja se baca smanjiti na 4 ili 5 tona. Dodat će se i četiri dodatne podzemne cijevi koje dostavljaju rashladne tećnosti, što će dovesti do ukupnog broja od 23 cijevi te vrste.
            Na tom je sastanku jedan od ljudi uključenih u nadgledanje ovog projekta izrazio sumnju da će se zid uspjeti stvoriti i predložio da se rovovi oko reaktora jednostavno zabetoniraju i da se tako spriječi curenje kontaminirane vode.
            Rezultati ove metode bacanja leda kako bi se snizila temperatura tla znat će se sredinom avgusta 2014. godine.



            *SPECIJALNA NAPOMENA:  Tekst koji ste upravo pročitali prenesen je sa mog starog bloga By MosHer (bymosher.blogger.ba) na kojem sam ga objavio 17. avgusta 2014. godine!
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

Nema komentara:

Objavi komentar