08/02/2015

Pravi razlog zašto Nikola Tesla nikada nije dobio Nobelovu nagradu?!

            *NAPOMENA: Tekst koji slijedi je preuzet sa Blic.rs
Ensvid Hadžajlić - MosHer



            Jedini naučnik 20. vijeka po kome je nazvana neka fizička jedinica je Nikola Tesla. Ipak, Tesla nikada nije dobio Nobelovu nagradu. Zašto?
            Po Tesli je nazvan i jedan krater na Mjesecu, ali nikada nije dobio Nobelovu nagradu iako se njegovim mogu smatrati otkrića elektrona, rendgenskih zraka, radio-veze, radara, lasera… Teslini radovi bili su prethodnica mnogih velikih otkrića u fizici za koja su drugi kasnije dobili Nobelovu nagradu.

            Rat struja
            Za argument da je naizmjenična struja praktičnija, bezbjednija i isplatnija, Tesla će pridobiti Džordža Vestinghausa i 1888. godine potpisati ugovor o proizvodnji generatora i motora naizmjenične struje na veliko. Edison, pobornik jednosmjerne struje, neće birati sredstva da omalovaži uspjeh novog otkrića. Rat struja završen je 1893. godine kada je u Čikagu priređena sveelektrična svjetska izložba na kojoj je pobjedila Vestinghausova kompanija.
            - Tek 1937. godine Tesla je bio predložen za Nobelovu nagradu, ali je dobio samo jedan glas od mogućih 38. Ipak, Tesla ovih dana vaskrsava kao najzanimljiviji naučnik našeg i budućeg doba. U tom svjetlu treba posmatrati i njegova otkrića za koje su Nobelove nagrade dobijali drugi – kaže profesor dr Velimir Abramović, jedan od najboljih poznavalaca Teslinog djela.

            O Tesli i Edisonu
            Tesla je u Njujork stigao 1884. godine sa željom da pronađe finansijere za svoje projekte. Postao je pomoćnik Thomasa A. Edisona i ubrzo je dobio ponudu – ako uspije da rekonstruiše i redizajnira generator za jednosmjernu struju, dobiće 50.000 dolara.
            Nakon godinu dana predanog rada uspješno je završio posao, a kada je zatražio novac od Edisona, on mu je odgovorio: “Tesla, vi ne razumijete američki smisao za humor”.
            Tada je sa Edisonom prekinuo saradnju.
            Nobelovih nagrada za originalna Teslina otkrića, smatra hrvatski akademik Vladimir Par, bilo je najmanje deset, od kojih su najvažnija otkriće elektrona i otkriće rendgenskih zraka za koje će i biti dodijeljena prva Nobelova nagrada za fiziku 1901. godine Wilhelmu Conradu Röntgenu. Tesla je prvi otkrio te nove zrake, ali je zakasnio sa objavljivanjem tog otkrića, jer je obnavljao laboratoriju koja je izgorila u požaru početkom 1895. godine. Krajem te godine, Röntgen će ga preduhitriti i objaviti da je otkrio istu vrstu nepoznatog zračenja.
            - Nikola Tesla je 1891. godine obznanio rezultate svojih eksperimenata sa električnim pražnjenjem u vakuumskoj cijevi, protumačivši ih ispravno kao djelovanje električno nabijenih čestica. Joseph John Thomson u ponovljenim eksperimentima dokazuje da postoje naelektrisane čestice kakve je Tesla opisao. Nazvao ih je elektronima i okitio se Nobelovom nagradom – objašnjava profesor dr Abramović.
            Naučnu javnost u Americi uzburkala je vijest od 6. novembra 1915. godine na naslovnoj strani „New York Timesa“ – da su Nikola Tesla i Thomas Alva Edison,  dva ljuta suparnika u višegodišnjem ratu struja, dobitnici Nobelove nagrade za fiziku! Kako nije imao zvaničnu potvrdu, Tesla nije želio da komentariše ovu informaciju.
            - Govorilo se da je ili Tesla ili Edison nagradu odbio. Nobelova fondacija je i zvanično objasnila da se nagrada ne može odbiti u procesu odlučivanja o njoj, nego tek kada je već dodijeljena – dodaje dr Abramović.

            Da je postao nobelovac…
            Da je Tesla postao nobelovac, šta bi se promijenilo u njegovom životu i radu?
            - Nobelova nagrada fokusirala bi pažnju naučnih krugova na Teslu i omela bi ga u stvaralaštvu. Bio bi prinuđen da gubi vrijeme i snagu na javnu odbranu svojih ideja i rezultata. Ovako je punih 38 godina radio sam, za budućnost. U prilog ovome govori i činjenica da ni sam Albert Einstein, nakon dobijanja Nobelove nagrade za objašnjenje foto-efekta 1921. godine nije više ništa značajno otkrio – kaže profesor dr Velimir Abramović.

                            Teslina otkrića sa kojima su se drugi okitili nagradom
Otkriće
Teslin rad
Zvanično
Nobelova
Elektron
1891. godine
Tomson (1897.)
1906. godine
Radio-veza
1898. godine
Markoni (1901.)
1909. godine
Rendgenski zraci
1894. godine
Rendgen (1895.)
1901. godine
Radar
1903. godine
Više autora (1937.)
-
Elektronski mikroskop
1891. godine
Ruska (1931.)
1986. godine
Akcelerator čestica
1891. godine
Kokroft - Volton (1932.)
1951. godine
Kosmički zraci
1897. godine
Hes (1912.)
1936. godine
Indukovana radioaktivnost
1899. godine
F. Žolio - I. Ž. Kiri (1934.)
1935. godine
Laser
1893. godine
Više autora (1952.)
1964. godine


            *SPECIJALNA NAPOMENA:  Tekst koji ste upravo pročitali prenesen je sa mog starog bloga By MosHer (bymosher.blogger.ba) na kojem sam ga objavio 06. septembra 2014. godine!
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

Nema komentara:

Objavi komentar