08/02/2015

Kako je Velež dobio drugo ime “Rođeni”

            *NAPOMENA:  Tekst koji slijedi objavljen je na “Red Army Mostar” - Facebook stranici (www.facebook.com/pages/Red-Army-Mostar), 26. januara 2014. godine.
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

 
                                                                                                                               Rođeni, Rođeni......Rođeni.... Rođeni...
            U horu – grlato temperamentno, zanosno – navijači bodre svoje ljubimce – igrače Veleža. Kroz ovu kratku riječ, prisnu riječ rekli bi, navijači ispoljavaju svoju privrženost, ljubav, bliskost, povezanost sa klubom, veze između igrača i navijača nešto što je najintimnije, uzvišeno, toplo, drago, prisno. Ni ovaj naš hercegovački vjetar to nije nikad mogao uništiti.

            Rodilo se iz srca

            Priča o nadimku Veleža vezana je za navijača Ljubu Petkovića, vozača iz Mostara, a nastala je prije više od šest decenija. Ljubo Petković stari navijač Veleža, poslije oslobođenja Mostara 1945. godine se uvrstio među najvatrenije i najgrlatije navijače našeg kluba. On je bukvalno živio za Velež. Odlazio je na treninge, ni gostovanja nije propuštao. Primao batine radi Veleža, a i sam ih davao.
            Došla je 1950. godina. Igrači drugih klubova seljakaju se iz kluba u klub. Iz Veleža niko ne odlazi. Igrači su privaženi svom klubu. Međutim umiješala se politika.
            Tadašnje fudbalsko rukovodstvo Bosne i Hercegovine smatralo je da bi naša republika trebalo da ima jedan vrhunski reprezentativni klub. U tome ih je podržavao politički vrh Republike. Zbog toga je nekoliko igrača Veleža premješteno u Sarajevo.
            Ljubo Petković se ljutio, ali svoje nezadovoljstvo nije smio da ispolji, jer bi to značilo da je protiv direktive, odnosno naredbe, protiv Države, a to u tim vremenima nije bilo preporučljivo.
Međutim Mostarci se nisu mogli nikako snaći u Sarajevu. Vještačka je to odluka bila, sve vještačko u životu kad tad propadne.
            Vraćali su se igrači jedan po jedan iz Sarajeva.
            Opet je Velež ojačao i ubrzo postao među boljim klubovima u Bosni i Hercegovini. Igrala se prvenstvena utakmica za prvaka BiH. Ljubo Petković se nalazio među navijačima. A gdje bi drugo se nalazio, zar ne??
            Bodrio je svoje ljubimce i odjednom uzviknuo:  “Naprijed rođeni!”
            “Rođeni, rođeni!!!”  Prihvatili su i ostali navijači.
            Od tada, iz utakmice u utakmicu sve se više čulo ono “Rođeni, Rođeni….”
            Sam Ljubo Petković davao je objašnjenje:
            -Ne znam ni sam kako je došlo da sam izgovorio tu riječ. Iznenada, spontano izgovorio sam ono što sam osjećao….
            Prošle su godine, ali ostalo je drugo ime Veleža, koje izgovaraju navijači Veleža - Rođeni…. Rođeni….!
 
            *SPECIJALNA NAPOMENA:  Tekst koji ste upravo pročitali prenesen je sa mog starog bloga By MosHer (bymosher.blogger.ba) na kojem sam ga objavio 28. januara 2014. godine!
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

Nema komentara:

Objavi komentar