08/02/2015

MM - sjećanje

            Da li se sjećate MM, mostarske informativne revije, koja je u svega 13 objavljenih brojeva (od toga su bila dva dvobroja, 6/7 i 12/13), u devedesetim godinama prošlog vijeka, ostavila neizbrisiv trag i neprocjenljivo blago Mostaru i svim njegovim sadašnjim i budućim generacijama? Ako niste bili pretplatnici ove revije, sada imate priliku da uživate u svakom njenom broju, besplatno, putem interneta, pošto je pokrenuta Facebook stranica pod nazivom “MM – sjećanje”, a koju možete vidjeti, i postati njen član, na sljedećem linku:  http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/MmSjecanje
            U opisu ove stranice stoji: “MM je mostarska informativna revija koja je izlazila u periodu od marta 1996. do juna 1997.
Prema mišljenju velikog broja Mostaraca i mnogih nezavisnih a kompetentnih ljudi iz medija, mostarski novinari su u vrijeme neposrednog polijeratnog perioda izveli jedinstvan izdavački poduhvat. U vrijeme kad su rijetki Mostarci imali računar, a kamo li bili priključeni na internet, oni su pravili novine, taj svojevrsni MOST koji je povezivao Mostarce u Mostaru i Mostarce koji su se usljed ratnih (ne)prilika našli rasuti širom svijeta.
MM je bio mjesečnik koga je izdavalo Udruženje građana u Njemačkoj, u njemu su sarađivali mostarski novinari u Mostaru i u svijetu, a distribuiran je poštom na adrese Mostaraca – pretplatnika.
U znak sjećanja na taj svojevrsni poduhvat, 15 godina nakon prestanka izlaženja, otvaramo njegovu arhivu, u kojoj će se naći više stotina fotografija i tekstova vezanih za Mostar i Mostarce...“
            Muhamed Hamica Ramić, pokretač Facebook stranice “MM – sjećanje” i jedan od originalnih glavnih urednika MM-a, mostarske informativne revije, između ostalog, kaže: >>…mostarska informativna revija “MM” je izlazila u periodu mart 1996. - juni 1997. godine, a koju smo uređivali pokojni Nenad Žujo i moja malenkost. Obzirom da se radi o jedinstvenom poduhvatu mostarskih novinara (tada većinom u izbjeglištvu širom svijeta) koji je tada bio jedina veza dva Mostara (onog u dijaspori i onog koji je ostao na obalama Neretve), odlučili smo da to ostane trajno zabilježeno. Tako je otvorena stranica na Facebooku “MM – sjećanje” na kojoj će se pohraniti sva dokumentacija i arhiva ove revije, pored ostalog i faksimili svih stranica svih brojeva (do sada je objavljeno prvih 9 brojeva), kao i fotografije Mostara i Mostaraca iz tog perioda koje nisu ušle u novine.
…ako prije niste vidjeli novine, evo sad se to može vidjeti (i čitati) na FB-u (kao i na blogu Smaje Špage koji je takođe bio jedan od saradnika MM-a”)…<<
Zahvaljujući već odavno poznatom i prepoznatljivom trudu i angažovanosti Smaila Smaje Špage, uporedo sa Facebook stranicom, pokrenut je i blog “MM – sjećanje” koji možete pratiti na sljedećem lniku:  http://mmsjecanje.blogger.ba/
Zbog neopisive vrijednosti i značaja MM-a, mostarske informativne revije, posebno preporučujem da se pridružite i redovno posjećujete “MM – sjećanja” Facebook stranicu (http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/MmSjecanje), kao i istoimeni blog (http://mmsjecanje.blogger.ba/) i sigurno se nećete nikada pokajati.
Dok sjetno uživamo u ponovnom prisjećanju na naš MM, ostaje nam nada da će se, u skorijoj budućnosti, stvoriti mogućnost za ponovno oživljavanje i redovno objavljivanje novih brojeva “MM, mostarske informativne revije”, makar da to bude i samo kao internet-online izdanje.

Ensvid Hadžajlić - MosHer
 
            *SPECIJALNA NAPOMENA:  Tekst koji ste upravo pročitali prenesen je sa mog starog bloga By MosHer (bymosher.blogger.ba) na kojem sam ga objavio 12. januara 2013. godine!
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

Nema komentara:

Objavi komentar