05/02/2015

Osman Džiho kolumna: U Bosni cunamisti haraju već 20 godina


            Bosna i Hercegovina je država sa najvećim svjetskim iskustvom u oblasti cunamija i zemljotresa.
            Nepravedno je što je Japan ovih dana izbio u vrh interesovanja svjetskih medija zbog jednog, napram onog bosanskohercegovačkog, zapravo sitnog cunamija.
            - Žalosno je slušati i gledati ovih dana na CNN-u kako je Japan država sa velikim iskustvon u zemljotresima. Potpuno nepravedno se tu izostavlja naša BiH, koja čak ima i posebnu, zapravo endemsku vrstu zemljotresa, tkz. zemljojebe“ i „sjebotrese“ koji BiH pogađaju pa skoro svakodnevno - kaže nam ugledni bh stručnjak geologije Muharem Iscrpljić.

On je objavio i stručni rad na temu „Cunamisti u BiH“
           
            - Taj rad sam počeo pisati još 1992, pa nastavio 1995, pa dovršio 2005 nakon velikog cunamija koji je pogodio Indoneziju i okolne zemlje. Ali, sad sam uvjeren u sljedeće: BiH je država koja je već 20 godina pod udarima cunamija - kaže geolog Iscrpljić.
            Osman Džiho: Vi ste postavili revolucionarnu tezu da je BiH pod udarima cunamija već dvije decenije?
            Geolog Muharem Iscrpljić: Jesam, i to je sigurno. BiH nije pod udarom klasničnog cunamija, već modifikiovanog. Na nas su umjesto zemljotresa poslani zemnljojebi, a umjesto cunamija - poslani su cunamisti, lopovi, pljačkaši, poslanici sa 5000 maraka plate. Naleti cunamista u BiH su uništili sve fabrike i sva postrojenja, sve naše velike fabrike su zatvoreme, sve naše velike kompanije upropaštene, a takav scneriio tek malo sada prijeti Japanu.
            Osman Džiho: Rekli ste da je Japan sretan jer je njega pogodio samo tsunami? To je šokantna izjava, zar ne?
            Geolog Muharem Iscrpljić: Šokantna ili ne, ona je tačna. Bosna i Hercegovina je pod napadom i to pod žestokim udarom cunamista. Oni nas 20 godina pogađaju iz dana u dan, a ovi japanci su se rasplakali zbog jednog cunamija. Pa nas cunamisti haraju već 20 godina.

Nakon zemljojeba, novi udar

CNN - vanredni program: Nakon zemljojeba počeo novi udar cunamista u BiH
            CNN je izvjestio da je BiH pogodio novi Zemljojeb snage 8,5 miliona maraka po Rihteru. Zemljojeb je pogodio skoro cijelo područje BiH, a nakon toga izdato je upozerenje za novi napad cunamista. Izgleda da se oko nekoliko hiljada cunamista sprema sebi obezbijediti plaće oko 6 - 15 000 maraka, među njima ima političara, poslanika, direktora javnih preduzeća, direktora bolnica. Oni prijete da će uništiti više gradova u BiH pod svojim naletom.
            CNN izvještava da cunamisti već 20 godina drže zemlju pod stalnom opsadom i udarima, a novi zemljojeb koji je pogodio BiH na dan održavanja izbora, otvorio je nove rasjede i tlo u BiH se mjesecima trese.
 
            *SPECIJALNA NAPOMENA:  Tekst koji ste upravo pročitali prenesen je sa mog starog bloga By MosHer (bymosher.blogger.ba) na kojem sam ga objavio 19. marta 2011. godine!
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

Nema komentara:

Objavi komentar