08/02/2015

Stranci pitaju: Mi pomažemo poplavljene, ali šta rade bh. vlasti?

            NAPOMENA: Tekst koji slijedi preuzet je sa portala StarMo (www.starmo.ba), a objavljen je 18. septembra 2014. godine!
Ensvid Hadžajlić - MosHer


            Direktor USAID u BiH David Barth i vojni ataše Ambasade SAD-a u BiH Scott Miller objavili su na oficijelnom blogu Ambasade SAD u BiH zajednički komentar o poplavama pod naslovom „Nečuveno!“ Komentar prenosimo u cjelini:

            Iako šef razvojne agencije i viši savjetnik u američkoj vojsci imaju različite odgovornosti i partnere, obojica smo se lično uvjerili u nesposobnost vlasti u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima, da odgovore na potrebe građana. Tragične poplave su porodicama oduzele dvije najpotrebnije stvari – sigurnost sopstvenog doma i produktivno zaposlenje. Ali, političari u BiH su se pokazali nesposobnim ili nespremnim da prate napore međunarodne zajednice, makar i sa pola intenziteta, odlučujući da se ponašaju po svom standardnom običaju favoritizma, interesa stranke, tajnih dogovora i prebacivanja krivice na drugog.
            Na donatorskoj konferenciji održanoj u julu, međunarodna zajednica je osigurala više od 800 miliona eura u cilju pomoći poplavljenim područjima. Više od 100 miliona eura od tih sredstava je već potrošeno na humanitarnu pomoć koju je međunarodna zajednica uputila neposredno nakon poplava ili na projekte obnove i oporavka od poplava. Međutim, međunarodne institucije su vlastima BiH obezbijedile više od pola milijarde eura za pomoć i oporavak od poplava. Malo je šta od tog novca stiglo do ugroženih građana ili opština. Četiri je mjeseca prošlo od prvih poplava, a bh. političari niti imaju kakav plan, niti čak ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak. Žrtve poplava skoro ništa nisu dobile osim praznih obećanja i izgovora od svojih lidera. Umjesto toga, ti isti lideri su brzo iskoristili međunarodnu pomoć da napune vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u budžetu koje su nastale kao rezultat njihove politike, a vrlo malo sredstava je otišlo za pomoć poplavljenim. A sada traže preostala sredstva?
            Svaki učenik iz poplavljenih područja moći će se ovaj mjesec vratiti u školu, jer su se Evropska unija i Ujedinjene nacije potrudile da brzo saniraju štete u školama. Hiljade preduzeća i poljoprivrednika će se moći vratiti produktivnom radu jer su se USAID, Vlada Švedske, Vlada Norveške i druge organizacije potrudile da pomognu ponovnom pokretanju biznisa. Osnovna infrastruktura, poput mostova, vodovoda i puteva je brzo popravljena zahvaljujući zajedničkim naporima međunarodne zajednice. Ali, šta su same bh. vlasti uradile na tom polju?
            Jasno je da ima i svijetlih primjera. Oružane snage BiH, osoblje Civilne zaštite, volonteri, angažovali su se hrabro i neumorno u prvim danima nakon poplava. OS BiH i dalje provode aktivnosti, te sada rade na projektima deminiranja, čišćenja puteva i na obnovi infrastrukture. Ministarstvo finansija i Centralna banka su brzo reagovali da bi oslobodili fondove USAID-a sa ciljem implementiranja naših najhitnijih projekata. I mi i građani BiH smo im zahvalni na tome.
            U poplavljenim područjima su se rafting klubovi, lokalne grupe, dijaspora i određeni opštinski lideri angažovali kako bi jedni drugima pomogli bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili političku pripadnost. Nažalost, ova nastojanja ignorisali su političari koji su izgradili lične imperije ponavljajući priče o tome kako razlike među etničkim grupama ne dopuštaju zajedničko funkcionisanje, priče o prošlim neprijateljstvima i viktimizaciji. Građani ove zemlje to prepoznaju kao političke taktike korištene u prošlosti da bi manipulisali, zavadili i kontrolisali ljude. Građani znaju da njihovi političari koriste zastrašivanje i nesigurnost kako bi izbjegli transparentnost i odgovornost. To teško da može biti recept za prosperitetnu i uspješnu budućnost na koju djeca BiH imaju pravo.
            Sudija Vrhovnog suda SAD, Louis Brandeis, poznat je po izreci „sunčeva svjetlost je najbolji dezinficijens“. Iako nam svakako treba više sunčeve svjetlosti, on sigurno nije govorio o vremenskim prilikama. Njegova poruka je da transparentnost najbolje osigurava da se javne politike izvršavaju u skladu sa javnim interesom. Međunarodna zajednica može opravdati svaki svoj trošak. Mogu li to tvrditi i političari u BiH? Građani znaju istinu i moraju biti spremni zahtijevati više.
            Oktobarski izbori su prilika da građani iskažu svoje stavove i odaberu budućnost kakvu žele. Poplave su otkrile nebrojene primjere onog najboljeg u reakcijama običnih ljudi u BiH i najgoreg u reakcijama političarima. Građani BiH zaslužuju bolje i za sebe, i za svoju djecu i unuke. Jedini način da se to desi jeste kroz zahtijevanje odgovornosti – i traženje da se tog standarda pridržavaju pobjednici na sljedećim izborima.            *SPECIJALNA NAPOMENA:  Tekst koji ste upravo pročitali prenesen je sa mog starog bloga By MosHer (bymosher.blogger.ba) na kojem sam ga objavio 19. septembra 2014. godine!
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

Nema komentara:

Objavi komentar