07/02/2015

Dva Hrvata haraju Facebookom

            *NAPOMENA: Tekst koji slijedi preuzet je sa StarMo portala i možete ga vidjeti u potpunosti na sljedećem linku:  http://starmo.ba/bosnaihercegovina/item/13301-dva-hrvata-haraju-facebookom.html
(Ensvid Hadžajlić - MosHer)


            Mostar -- Priličnu pažnju na najvećoj svjetskoj društvenoj mreži Facebook privukla je fotografija, zapravo foto-montaža, koja prikazuje nekadašnjeg predsjednika bivše SFRJ, Josipa Broza Tita, te člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića.
            Ispod slike nekadašnjeg maršala Jugoslavije piše “Gdje ja stadoh”, a ispod slike člana državnog Predsjedništva napisano je “Ti produži...”. Iznad je natpis “Jedina solucija - revolucija”.
            Autor foto-montaže očito je javnosti i na ovaj način želio prikazati teško socijalno stanje u kojem se nalazi bh. društvo, tako da i kritičati bivše države moraju priznati da tzv. “obični” ljudi doživljavaju kako je nekadašnja SFRJ - iako je bila zapravo jednopartijska, neki bi rekli i totalitarna država - ipak svojim građanima pružala znatno veći nivo socijalnog blagostanja i sigurnosti, te osnovnih usluga poput zdravstva ili obrazovanja, a da se o zaposlenju i ne govori, u odnosu na ono kako se sada živi u BiH.
            Fotografija je imala priličan broj dijeljenja i komentara, koji su uglavnom izražavali podršku Željku Komšiću, kojeg se doživljava kao jedinu osobu koja bi mogla povesti demokratsku borbu za pravednije društvo i bolji životni standard građana, te u borbu protiv nepotizma i korupcije, koje su aktuelne političke elite nametnule gotovo kao oblik življenja.
            Treba reći i kako je navedeni bh. političar, Željko Komšić u petak uveče u “Centralnom dnevniku” sa Senadom Hadžifejzovićem na “FACETV”-u imao zapažen i nadasve odmjeren nastup. Komšić je mirno i staloženo, bez - za naše prilike uobičajenog - “vatrenja” obrazlagao trenutnu političku i društvenu situaciju u BiH, a odbio je osuti “drvlje i kamenje” po svojim bivšim stranačkim saborcima u SDP-u, što bi vjerovatno neko drugi na njegovom mjestu učinio.
            Istakao je kako namjerava sa svojom strankom, koja je u osnivanju, uvesti jedan posve drugačiji pristup u bavljenju politikom u BiH, naglasivši kako u stranku kojoj će biti na čelu neće biti otvorena vrata onima koji često mijenjaju stranačke “dresove” zarad vlastite dobiti, a posebno je istakao kako u stranci neće biti dobrodošli svi oni koji imaju bilo kakve veze sa kriminalom i aferama.
            Odbacio je bilo kakvu mogućnost mešetarenja i djelovanja “ispod stola”, kao i finansiranja rada stranke iz nejasnih izvora. Izričito je istakao kako će se u stranci moći raditi isključivo u skladu sa zakonom i dobrom demokratskom praksom, te na potpuno transparentan način.
            Komšić je takođe - istakavši kako se politikom misli baviti na fer način - odbacio bilo kakvu mogućnost lobiranja i “krađe” zastupnika svoje bivše stranke SDP u parlamentima na različitim nivoima, dozvolivši da njegovoj stranci pristupe isključivo samo oni koji prethodno javno napuste SDP. Založio se za to da se politički uticaj ostvaruje kroz rezultat na izborima, a ne nekakvim zakulisnim radnjama.
            Takođe je odbio saopštiti kako će se stranka zvati, istakavši kako postoji radni naziv, ali je rekao da će konačnu odluku donijeti članovi na osnivačkoj skupštini, u februaru ili martu 2013. godine, a ne on sam.

            (StarMo)
 
            *SPECIJALNA NAPOMENA:  Tekst koji ste upravo pročitali prenesen je sa mog starog bloga By MosHer (bymosher.blogger.ba) na kojem sam ga objavio 04. januara 2013. godine!
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

Nema komentara:

Objavi komentar