07/02/2015

Svijet u 2012. – Smail Špago u Novoj Slobodi

 
 Događaji koji su obilježili godinu na ispraćaju


Bliži se kraju 2012. godina, koju je svijet doživio kao godinu iščekivanja.
Sirija, Rusija, Amerika, Evropa. Na svim stranama svijeta nešto se klimalo, ali se još uvijek drži zajedno. Na izmaku 2012. godine, postavlja se pitanje: da li će naredna godina biti slična protekloj? Da li jedna godina može biti kao kontejner u koji će se, tek onako, odložiti i zapakovati sve doživljeno, odrađeno i neodrađeno, valjalo ga ili ne valjalo, polu-prazno, polu-puno, zapečaćeno, osvjetljeno i neosvjetljeno, nerazjašnjeno i nezavršeno?
Nekadašnje generacije imale su zidne kalendare. Listali su list po list, i otkidali listove sve do zadnjeg. Na svakom listu, za jedan datum stajalo je vrijeme izlaska i zalaska sunca, i po neka pametna izreka u dnu lista. List po list, i ode godina, ili u vjetar, ili u stari papir.
Kad se sve sabere, i u 2012. godini desilo se dosta događaja, po kojima će se ona pamtiti. Konačno je i zadnjem laiku postalo jasno da se danas nalazimo usred klimatskih promjena, i da se klima ne nalazi tamo u nekom Kyotu, Cancunu, ili Dovi, ili kako se sve ne zovu ti gradovi, u kojima se zadnjih godina održavaju klimatske konferencije.
Od Mostara do Sjevernog pola, do Australije, vrijeme i klima igraju igru, kakva do sada nije doživljena. Snijeg pada u februaru, okiva južnu Evropu, dok je u isto vrijeme, u sjevernim područjima kontinenta, čitave zime temperatura iznad nule. Ljeto je donijelo visoke temperature, koje su danima i nedjeljama bile oko četrdesetog podioka. Požari kod nas, hurricani širom svijeta, samo su prateće pojave takvih temperatura. A evo na kraju ove 2012. godine, nalazimo se u najtoplijoj zimi svih vremena, sa temperaturama u decembru, kakve su, takođe, do sada nezabilježene.
2012. godinu obilježilo je dosta događaja, po kojima će biti upamćena. Pođimo redom:
Januar nas je sa obala Sredozemlja zapljusnuo slikama nasukanog kruzera Concordia, sa 32 poginula, i nerazjašnjenim uzrokom nesreće. Nakon skoro godinu dana, nasukani brod se nalazi na istom mjestu, čekajući neko bolje vrijeme, da bude odvežen na otpad?
Januar nam je ponudio i jedan film, koji nas je vratio u nostalgična vremena crno bijelog, nijemog filma. O kakvom se filmu radilo, pokazala je kasnija dodjela Oskara, gdje je film „The Artist” pokupio sve što se moglo pokupiti.
Februar je ponudio slike sa fudbalskih stadiona u Egiptu, kakve nikad niko ne bi poželio ni na jednom fudbalskom stadionu u svijetu. Bilans: 74 mrtva.
Mostar je u februaru u svijet odaslao slike najžešćeg februara, od kako se mjere temperature, sa smetovima snijega preko 5 metara. Grad i okolina danima su bili bez struje, odsječeni od svijeta i bez mogućnosti nabavke prehrambenih namirnica? Na kratko je situacija ljude vratila u godine nedavno završenog rata i svih nedaća uzrokovanih time.
Ledena zima sa vrlo niskim temperaturama zabilježena je i u srednjoj Evropi. Desetine osoba su umrle od hladnoće. Iz Sirije su počele pristizati vijesti o neredima, koji su u kasnijem periodu godine eskalirali u otvorene sukobe. Ali, to nisu bile slike ratnika, vojnika, nego slike žena i djece, koji su postali žrtve toga rata.
Film „The Artist” pokupio je 6 Oskara. Najbolji glumac bio je Francuz Jean Dujardin, a glumica Meryl Streep.
Svijetu je još jednom predstavljena kataklizma i besmislenost rata u Bosni i Hercegovini kroz film Angeline Jolie „U zemlji meda i krvi”.
Mart je Vladimiru Putinu donio pobjedu na predsjedničkim izborima u Rusiji. Međunarodni posmatrači i opozicija govorili su o izbornoj prevari, ali je ostalo pri 64 posto dobijenih glasova.
Evropa se pozabavila svojim unutrašnjim problemima i zaključila da spašavanje valute euro nema alternative.
April u centar zbivanja izbacuje Sjevernu Koreju, sa njenim testom raketa dalekog dometa. Test nije uspio, a kritika se čula sa svih strana svijeta.
            U Norveškoj je počeo proces protiv desnog ekstremiste Breivika, masovnog ubice sa ostrva Utoya, iz jula prethodne godine. U avgustu mu je izrečena presuda 21 godina strogog zatvora, uz sve neophodne mjere sigurnosti.
Maj donosi vijesti o pronalasku lijeka za liječenje Alzheimerove bolesti. Testovi su još u toku.
U istočnoj Aziji moglo se vidjeti potpuno pomračenje sunca.
U finalu Lige šampiona u fudbalu, londonski Chelsea pobjeđuje favorizovani Bayern iz Münchena. To je bio nagovještaj uzbuđenja na predstojećem prvenstvu Evrope u fudbalu.
U junu počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu u Ukrajini i Poljskoj. Ljubiteljima fudbala će decenijama u sjećanju ostati poza Italijana Marija Balotellija, nakon postignutog pobjedonosnog gola protiv Njemačke u polufinalu. Taj gol je Nijemcima postao noćna mora. U finalu je Italijane čekala Španija.
U julu je odigrana finalna utakmica Evropskog prvenstva. Španija suvereno pobijedila Italiju sa 4:0, i ostala na evropskom tronu.
Događaj godine 2012. svakako su bile Olimpijske igre u Londonu, sa otvaranjem kakvo do sada nije zabilježeno u istoriji Olimpijada. Junaci Usian Bold, Michael Phelps, Alisson Felix.
Avgust je kod nas donio ekstremno visoke temperature, iznad 40°C. Visoke temperature izazvale su požare, a Mostar je danima bio prekriven dimom i smradom od gorevine. Visoke temperature su zabilježene i širom Evrope. U Njemačkoj je zabilježeno rekordnih 39°C.
U septembru je u Londonu održana paraolimpijada. U Bosnu i Hercegovinu je došlo olimpijsko zlato. Momci u sjedećoj odbojci bili su bolji od svih i okitili se najsjajnijim odličjem.
U Americi počinje predizborna kampanja. Kandidat demokrata bio je aktuelni predsjednik Barack Obama, a njegov protivnik, iz reda republikanaca, Mitt Romney.
Evropa se i dalje hrve sa problemima oko spašavanja eura.
Septembar bilježi nezapamćeno veliki broj penjača na Mount Everest, najviši planinski vrh na svijetu, ali i veliki broj poginulih na ovom napornom poduhvatu.
U oktobru se rasplamsavaju sukobi u Siriji. Sirijske granate završavaju na tlu Turske, a Turska uzvraća. Ankara upozorava Damask da obustavi dalje napade.
Nobelovu nagradu za književnost dobija za nas nepoznati kineski pisac Mo Yan, za knjigu „Crvena polja kukuruza”, a Nobelova nagrada za mir dodjeljena je Evropskoj uniji.
Oktobar će biti upamćen po događaju, koji će se sigurno spominjati vijekovima. Iz stratosfere, sa visine 39 hiljada metara, skočio je Austrijanac Felix Baumgartner, i pri tome je postao prvi čovjek, koji je letio iznad brzine zvuka.
Amerikom je protutnjao hurricane Sandy i opustošio istočnu obalu, a poplavio New York. Život je izgubilo 90 osoba, a šteta se procjenjuje na milijarde dolara.
Novembar je mjesec pobjede Baracka Obame. On će i naredne 4 godine ostati predsjednik SAD.
Nakon mjeseci grčevite borbe za spašavanje eura, grčki Parlament je konačno usvojio kontroverzni paket mjera, što je opet izazvalo oštre proteste stanovništva ispred parlamenta i širom Grčke.
Konflikt između Izralea i Palestine izbija ponovo. Ubijen je vojni šef Hamasa, a nakon višednevnih obostranih napada, na strani Palestinaca bilo je mnogo mrtvih.
U decembru smo saznali da će se Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine odigrati u više evropskih zemalja.
Iz SAD stiže vijest o masovnom ubistvu u jednoj školi u mjestu Newtown u saveznoj državi Connecticut. Manijak je ubio dvadesetoro djece i šestoro odraslih, a onda sam sebe. Prije nego što je došao u školu i napravio zločin, kod kuće je ubio vlastitu majku.
Događaja je, naravno, bilo mnogo više. Ovo je samo jedan pregled i pogled na godinu, koja završava za nekoliko sati.
Neka nam Nova 2013. godina bude i bolja i sretnija.
Živjeli!
Smail Špago

Originalni tekst sa svim hronološki odabranim fotografijama možete vidjeti na sljedećem linku:  http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/26320/svijet-u-2012-dogadaji-koji-su-obiljezili-godinu-na-ispracaju
           Ensvid Hadžajlić - MosHer
 
            *SPECIJALNA NAPOMENA:  Tekst koji ste upravo pročitali prenesen je sa mog starog bloga By MosHer (bymosher.blogger.ba) na kojem sam ga objavio 01. januara 2013. godine!
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

Nema komentara:

Objavi komentar