04/02/2015

Naučna istraživanja ljubavnih muka

       Listajući dnevnu štampu naiđoh, u mostarskoj “Novoj Slobodi”, na rezultate pet zanimljivih naučnih istraživanja koja su se bavila ljubavnom problematikom, posebno kompleksnošću muško-ženskih odnosa kada je riječ o ljubavi.





Zaljubljenost može trajati cijeli život
            Iako prema tvrdnjama mnogih naučnika zaljubljenost prolazi nakon određenog vremena, nedavno provedeno istraživanje došlo je do saznanja da osjećaj zaljubljenosti i romantična osjećanja u vezi mogu potrajati čitav život i odvesti do sretnijeg i zdravijeg života.
            Istraživanje, u kojem je učestvovalo 17 parova u kratkoj vezi i 10 parova u dugoj vezi, dokazalo je da su oni parovi čija je veza uključivala romantična osjećanja, znatno sretniji i zadovoljniji u ljubavnom životu. Oni, čija se veza sastojala od izrazito strastvenih osjećanja, takvom vezom bili su zadovoljni samo u kratkom periodu.
            Kod parova koji su otkrili da su vrlo zadovoljni ljubavnim životom, naučnici su uočili da su sretniji i da imaju veći nivo samopoštovanja. Zato stručnjaci tvrde da je upravo taj osjećaj da „imate nekoga pored sebe“, osnova dobre veze.

Oženjeni muškarci privlačniji ženama
            Žene koje se brinu da su njihove single prijateljice bacile oko na njihove supruge mogle bi biti u pravu. Važan element u ženskoj procjeni muškarčeve privlačnosti su i drugi, njima bliski ljudi, pokazuje nekoliko istraživanja. Upravo zbog toga, nekim ženama su oženjeni muškarci privlačniji, jer je barem jedna žena dotičnom muškarcu to već pokazala udajom.
            Iako se ne zna tačno zašto je to tako, smatra se da je ženama privlačniji muškarac koji se već nalazi u ženskom društvu. Nedavno istraživanje u kome su učestvovale „single“ žene, kao i one udate, pokazuje da je situacija poprilično apsurdna. Naime, samim ženama sviđali su se oženjeni muškarci, a udatim ženama sviđali su se samci.
            Da li je riječ o biologiji ili psihologiji čovjeka, u ovom trenutku nije poznato. Evidentno je da su muško-ženski odnosi prilično komplikovani već vijekovima, a tako je i danas.

Orgazam za bolju karijeru i bolje zdravlje
            Prema tvrdnjama naučnika, žene koje redovno uživaju u čarima orgazma, uspješnije su na poslu i boljeg su zdravlja.
            Psiholog Lisa Turner tvrdi da su muškarci ti koji za vrijeme orgazma gube energiju, dok žene njime dobijaju dodatnu energiju i polet i lakše obavljaju razne obaveze.
            Pravi orgazam za žene je upravo onaj koji vraća izgubljenu energiju i daje snagu. Prethodna istraživanja su pretpostavljala da čak 28 posto žena rijetko ili nikada ne doživi orgazam, zbog čega mnoge od njih „glume“ da su doživjele vrhunac.
            Orgazmi, prema tvrdnjama stručnjaka, poboljšavaju zdravlje mnogih žena, ali i pozitivno djeluju na koncentraciju i omogućavaju im da budu uspješnije na radnom mjestu.

„Najluđa noć“ idealna za seks sa neznancem
            Prema rezultatima nedavnog istraživanja, novogodišnja noć je vrijeme kada će žene najradije provesti noć sa nekim muškarcem kojeg uopšte ne poznaju.
            Nova godina je prava noć za „seks za jedno veče“, tvrdi 33 posto ispitanih žena, dok njih 29 posto smatra da se u toku zimskih praznika najčešće upuštaju u veze sa kolegama.
            Skoro 57 posto anketiranih žena priznaje da se u toku novogodišnjih žurki iskrade zbog seksa „na brzaka“. Više od 50 posto žena reklo je da je novogodišnji seks bio njihov poklon, a čak 82 posto poželjelo je da im seksualni život bude uzbudljiviji u narednoj godini..
            S druge strane, žene koje su već u vezi uglavnom žele više seksa, a jedna petina nezadovoljna je seksom sa partnerom.
            Iako je u današnje vrijeme sve moguće, ipak, rezultat petog istraživanja zvuči skoro nevjerovatno:

Žene puno više varaju od muškaraca
            Dosadašnje vjerovanje da su muškarci ti koji uvijek varaju, padaju u vodu nakon najnovijeg istraživanja, u kome je učestvovalo 3.000 ljudi, a koje je pokazalo da su žene te koje češće varaju svoje partnere.
            Istraživanje je pokazalo da su žene, starosti od 34 do 40 godina, najsklonije varanju svojih partnera, a svaka peta žena priznala je da bi, bez imalo griže savjesti, započela vezu s drugim muškarcem.
            S druge strane, 15 posto muškaraca otkrilo je da bi oprostilo nevjerstvo partnerki, a isto bi uradilo i 12 posto žena.
            Skoro 25 posto žena, koje nisu u vezi, priznaje da to što je muškarac u braku ne bi ih spriječilo da započnu vezu s njim, a istu prevaru spremno je uraditi samo 12 posto muškaraca.
            Naravno, zavisno od naših vlastitih vjerovanja, ubijeđenja i iskustava, rezultati bilo kojih istraživanja, a tako i ovih, se uvijek mogu svesti na nešto kao iz rubrike “Vjerovali ili ne”, ali priznat ćete da to sigurno ne smanjiva zanimljivost ovih delikatnih naučnih istraživanja.
            Na kraju, opet ostaje da svako od nas donese vlastite zaključke, vjerovanja i ubjeđenja da li postoji ljubav, ili se radi samo o požudi?!

            Ensvid Hadžajlić - MosHer

            *SPECIJALNA NAPOMENA:  Tekst koji ste upravo pročitali prenesen je sa mog starog bloga By MosHer (bymosher.blogger.ba) na kojem sam ga objavio 08. januara 2011. godine!
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

Nema komentara:

Objavi komentar