04/02/2015

“Zmijonosac”, novi, 13. horoskopski znak? – “Ne trčite pred rudu!”

            Novi, trinaesti horoskopski znak smješten je između Škorpije i Strijelca. Ako svaki dan bacite pogled na horoskop u novinama, sada bi trebalo da provjerite da li čitate odgovarajuću rubriku. Pojavio se još jedan horoskopski znak, “Zmijonosac” kojem pripadaju osobe rođene između 29. novembra i 17. decembra. Astronom Parke Kunkle kaže da je zbog nove konstelacije planeta i promjena u položaju Zemlje došlo do izmjena u sistemu horoskopskih znakova, prenosi “Hafington post”.
            Navodno su datumi koji pripadaju određenim znakovima pogrešni, jer se položaj planeta i sazvježđa od vremena začetaka astrologije znatno promjenio. S obzirom na to da podjela na 12 horoskopskih znakova datira od prije tri hiljade godina, Kunkle kaže da je potrebno da se te promjene uzmu u obzir i da se u sistem uvrsti i 13. znak, Zmijonosac (Ophiuchus), i to između Škorpije i Strijelca, prenosi “Mondo”.
            Pošto uvođenje još jednog znaka remeti cijeli sistem, provjerite ponovo šta ste u horoskopu:

            Jarac: 20. januara - 16. februara

            Vodolija: 16. februara - 11. marta

            Ribe: 11. marta - 18. aprila

            Ovan: 18. aprila - 13. maja

            Bik: 13. maja - 21. juna

            Blizanci: 21. juna - 20. jula

            Rak: 20. jula - 10. avgusta

            Lav: 10. avgusta - 16. septembra

            Djevica: 16. septembra - 30. oktobra

            Vaga: 30. oktobra - 23. novembra

            Škorpija: 23. novembra - 29. novembra

            Zmijonosac: 29. novembra - 17. decembra

            Strijelac: 17. decembra - 20. januara

            Ali, pošto mi je sve ovo zvučalo krajnje sumnjivo, da ne kažem „smrdljivo“, odlučio sam provesti vlastitu istragu o svemu i doći do saznanja šta o svemu ovome misle priznati astrolozi i stručnjaci, jer ovim „novim otkrićem“ upravo njihov „Svijet“ koji poznaju je taj koji je, naizgled u prvi mah, bio uzdrman i u temeljima poljuljan.

Astrolozi uzvraćaju udarac: “Novi” znak “Zmijonosac” je stara podvala

            Astronom Parke Kunkle je raskrinkavanjem astrologije prouzrokovao virusni val teorija i anti-teorija o 13. znaku “Zmijonoscu” i zbunio sljedbenike astrologije u svijetu, ali takođe je uputio i  “smrtonosan udarac” nesigurnim astrolozima koji su se povukli u svoje ljuske i čeznu za odgovorima.
            “HOROSKOP NIJE POGREŠAN!!! VAŠ ZNAK SE NE MIJENJA!!! ZANEMARITE DEZINFORMACIJE”, zagrmio je astrolog Rob Brezny.
            “Svake, ili skoro svake, godine pojavi se jedan astronom koji eruptira u glavnim medijima svečano najavljujući o tome kako, zbog promjena ravnodnevnica (ekvinocija), astrološki znakovi više nisu usklađeni sa stvarnim sazviježđima”, napisao je Brezny na svojoj internet stranici.
            Kunkle, koji je član upravnog odbora “Planetarijskog društva Minnesote” (SAD), rekao je u intervjuu da je Zemlja promijenila položaj prema Suncu u posljednjih 3000 godina kada su astrološki znakovi prvi put određeni, te da se tako sada pojavljuje novi znak koji se zove “Zmijonosac” i koji diktira tok mnogih događaja.
            “Zbog ove promjene nagiba Zemlje, Sunce se sada zaista nalazi u drugačijem sazviježđu nego što je bilo prije 3000 godina.”
            Pobijajući tvrdnje Parkea Kunklea i drugih sličnih njemu koji pokušavaju dokazati da astrologija nije ispravna, Brezny ih poziva da provedu neko vrijeme u stvarnom studiranju osnova astrologije.
            “Oni koji dovode u pitanje temelje astrologije trebaju prvo naučiti barem dovoljno toliko da znaju o čemu uopšte pričaju”, odlučno poručuje Brezny, koji vodi organizaciju pod imenom “Free Will Astrology”.
            Horoskopski znakovi se ne podudaraju sa sazviježđima na isti način kao što su bili u prošlosti zbog promjena ravnodnevnica, priznaje Brezny, ali kaže da to uopšte nije bitno za moderne astrologe.
            “Savremeni Zapadni astrolozi ovo savršeno razumiju. To je nevažno za njihov rad, jer podatci na kojima baziraju svoje hipoteze ne uključuju proučavanje dalekih zvijezda, ili sazviježđa. Umjesto toga, svoje podatke baziraju na kretanjima planeta u našem vlastitom Sunčevom sistemu u zoni uticaja definisanog odnosa između Zemlje i Sunca.”
            Brezny odbacuje Kunkleovu teoriju prema kojoj postoji fizička povezanost između sazviježđa i osobina ličnosti, rekavši da se astrolozi ne bave sazviježđima.
            “Zapadni astrolozi ne rade sa zvijezdama ili sazviježđima. Njihov fokus je naš Sunčev sistem. Oni proučavaju uzorke planeta i Mjeseca dok prolaze kroz 12 zona definisanog odnosa između Zemlje i Sunca. Njihove zone imaju ista imena kao i sazviježđa, zbog istorijskih hirova, ali te zone nemaju veze sa sazviježđima”, objašnjava Brezny.
            Eric Francis, New York-ški astrolog i učenjak, kaže da je najnovija rasprava nova mrlja za nauku astrologije. On kaže da Kunkleova otkrića nemaju značaja u praksi, jer Zapadni astrolozi koriste tropski horoskop (ovaj isti koji je Brezny upravo objasnio), za razliku od Istočnjačkih astrologa koji koriste zvjezdani horoskop.
            “Postoje dvije vrste horoskopa u opštoj upotrebi. Kunkle opisuje ono što se zove zvjezdani horoskop: po pozadini zvijezda (sazviježđima). To nije horskop koji koristi većina Zapadnih astrologa. To je horoskop koji koriste Istočnjački astrolozi, prvenstveno u Indiji, kao i astrolozi u nekoliko država u našem (Zapadnom) dijelu svijeta. Ova dva horoskopa se razdvajaju za oko 23 stepena”, tvrdi Francis.
            On ismijava Kunkleovu tvrdnju da astrolozi pogrešno određuju položaj Zemlje u odnosu na Sunce, pošto se taj položaj promijenio. “Ili je to šala, ili Parke Kunkle uopšte ne poznaje nauku astrologije. Vjerovatno je malo i jednog i drugog u pitanju kada je riječ o ovom slučaju”, napisao je Francis u članku za “Planetwaves”.
            “Ovdje na Zapadu, mi koristimo horoskop koji prati godišnja doba. To se zove tropski horoskop. On se bazira na položaju Sunčevih zraka i tropa - zato se zove tropski. Postoji još jedan (Istočnjački) horoskop i on se bazira na položaju zvijezda. To se zove zvjezdani horoskop. Ako Kunkle ovo ne zna, to je onda isto kao da vozač trkaćih automobila ne razumije koncept guma”, kategoričan je Francis.
            “Ovo je stara podvala koja vuče porijeklo iz romana naučne fantastike”, je Francisovo vlastito mišljenje o “novom” horoskopskom znaku “Zmijonoscu”.
            “Ovo je zaista stara podvala. Istorijski gledano, ‘Zmijonosac’ nikada nije bio naveden kao sazviježđe u zvjezdanom horoskopu. To je vanjska konstelacija (sazviježđe), izvan Sunčeve putanje, to jest, ‘nije na putu od Sunca do neba’. Ja sam pročitao da je Ptolomej spominje u svojoj literaturi kao nehoroskopsku konstelaciju, što znači da Sunce nikad ne putuje kroz to sazviježđe. U svakom slučaju, postoji dvadesetak sazviježđa koja dodiruje Sunčeva putanja, ali zvjezdani horoskop koristi samo njih 12”, zaključuje Francis.
            I, za kraj, nadam se da će ovi rezultati moje vlastite istrage pomoći da večeras lakše i mirnije zaspu svi oni koji su ubjeđeni da upravo, i jedino, horoskopski znak kojem pripadaju određiva, objašnjava i opravdava sve njihove osobine i cijelu personalnost, pošto sada znaju da mogu i dalje ostati kao pripadnici istog horoskopskog znaka, za koji su vjerovali da mu pripadaju sve od rođenja. Što se tiče mog vlastitog mišljenja, odlučio sam da ću samog sebe svrstati u znak “Kenjca”, i to onog istinskog hercegovačkog kenjca, prije nego što ću ikada dozvoliti da me neki nadri-astrolozi, željni 15 minuta svjetske slave, svrstavaju u “Ovcu” ili “Majmuna”!!!

            Ensvid Hadžajlić - MosHer
 
            *SPECIJALNA NAPOMENA:  Tekst koji ste upravo pročitali prenesen je sa mog starog bloga By MosHer (bymosher.blogger.ba) na kojem sam ga objavio 16. januara 2011. godine!
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

Nema komentara:

Objavi komentar