04/02/2015

Pravda za Velež

Ovo pismo je još jedan u nizu pokušaja, nas navijača, da skrenemo pažnju na probleme kakve ima naš voljeni klub Velež.
Pošto domaće fudbalske institucije ništa ne čine da nam se pomogne, štaviše samo nam zagorčavaju život, odlučili smo da ovo pismo pošaljemo vama, krovnim fudbalskim institucijama UEFA-i i FIFA-i. Mi od vas ne tražimo neke povlastice, želimo samo da svojim utjecajem pomognete kako Veležu tako i fudbalu u BiH. Počet ćemo s najaktuelnijom pričom.
Do kraja ovog prvenstva ostala još dva kola, nažalost naš Velež se bori za opstanak i jedina prava opasnost mu je NK Orašje. Ništa neobično ne bi bilo da to nije ''privatni'' klub jednog od glavnih funkcionera u Fudbalskom/Nogometnom Savezu BiH, Ilje Dominkovića. Čitava bh. javnost već bruji o opstanku NK Orašja u najelitnijem rangu našeg fudbala jer je dotični funkcioner, što je javna tajna, Iljo Dominković počeo da dogovara kupovinu bodova, tj. namještanje preostalih utakmica u kojim bi NK Orašje izašao kao pobjednik te osigurao opstanak. Treba napomenuti da je jedan klub već sačuvao svoj obraz, NK Čelik iz Zenice, i nije prepustio bodove NK Orašju iako mu je bila ponuđena određena svota novca da bi izgubili. Mi zahtijevamo da malo intenzivnije pratite situaciju u našoj ligi do kraja prvenstva jer ne želimo da po ko zna koji put ostanemo pokradeni.

Kao drugi, trajniji problem navodimo naš stadion. Kao što znate FK Velež je do zadnjeg nesretnog rata svoje utakmice igrao na stadionu pod Bijelim brijegom nakon čega je protjeran te danas igra na livadi pokraj Mostara koja ne pruža normalne uslove za igru, na livadi gdje gostujući navijači ne mogu doći ako je utakmica malo rizičnija.
Za nas su reflektori postali luksuz, ne pamtimo kad smo igrali domaću utakmicu pod reflektorima što je žalosno. Vi (UEFA) ste prije nekoliko godina donirali novac za izgradnju stadiona u sklopu projekta ''Goal'' i vi ste vjerovatno sretni jer ste pomogli razvoju fudbala u BiH ali javnost je ostala u šoku kad je saznala za koji stadion ide taj novac. Taj novac je otišao za izgradnju stadiona NK Orašju, klubu koji je nastao 1996. godine, klubu koji dolazi iz mjesta gdje živi jedva 20.000 ljudi (podatak za općinu a mjesto ima još manje stanovnika). Najveći razlog zašto je baš NK Orašje dobilo tu donaciju je Iljo Dominković, jedan od glavnih čelnika Fudbalskog/Nogometnog Saveza BiH, čovjek koji je rođen u Orašju.
Kakav god da je vaš bio kriterij, klub koji postoji jedva 10-tak godina, koji nikakav zapažen rezultat nije postigao ni na kojem planu, nije mogao dobiti privilegiju da bude počašćen modernim stadionom. Interesantno je da tako malo mjesto dobije takav stadion, kapaciteta 5.500 gledalaca. I nakon te izgradnje, taj stadion nikad nije bio napunjen do zadnjeg mjesta, čak ni do pola. Ne mrzimo taj klub, nemamo ništa protiv njega i drago nam je da bilo koji sportski kolektiv u BiH napreduje pa tako i NK Orašje, ali smiješno je da je taj klub preči od npr. Veleža, kluba koji je uvijek igrao zapaženu ulogu u bivšem prvenstvu Jugoslavije koja je nekad važila za jednu od jačih liga u Evropi, kluba koji je igrao četvrtfinale Kupa UEFA, kluba koji je svake godine organizovao jedan od najjačih pripremnih turnira u Evropi, kluba koji je iznjedrio asove poput Mehe Kodre (Barcelona, Real Sociedad), Hasana Salihadmidžića (Hamburg, Bayern, Juventus), Sergeja Barbareza (Hamburg, Bayer L.), Dušana Bajevića, Envera Marića, Vahida Halilhodžića, Boru Primorca, Blaža Sliškovića i još dosta igrača koji su igrali zapaženu ulogu u evropskom fudbalu.
Treba reći da je i Veležova omladinska škola slovila za jednu od najboljih u Jugoslaviji, čak su Velež nekad nazivali jugoslovenski Ajax jer je iznjedrio možda i najveći broj fudbalskih majstora u Jugoslaviji, pa i na Balkanu. Otkako smo ostali bez stadiona, svedeni smo na niske grane. Politika nas uništi, klub smo za kojeg su igrali i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i klub kojeg su voljeli i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Danas, glavni uslovi za razvoj kluba u BiH su nacionalni predznaci koje smo mi glatko odbili i deklarisali se kao svačiji klub bez obzira na nacionalnost. Treba istaći i da se u našem prvenstvu, Premier ligi BiH, prvaci određuju po nacionalnom ključu.
Ove godine prvak je HŠK Zrinjski, prošle godine FK Modriča, pretprošle godine FK Sarajevo. Prema prvaku se onda određuju i ostala mjesta za Evropu, što znači da prvak Premier lige BiH i prvak Kupa BiH ne mogu biti klubovi s istim predznakom. Provjerite!

Mi vam ovim putem poručujemo da nam je potrebna vaša pomoć u namjeri da dobijemo normalan stadion, na kojem bi naš Velež igrao i na kojem bi naša djeca trenirala.
Naša je želja ili da nam se vrati stari stadion pod Bijelim brijegom na kojem igra HŠK Zrinjski ili da nam se pomogne u izgradnji novog stadiona u Mostaru kojeg trenutno mi kao klub ne možemo priuštiti bez nečije pomoći. Ovaj klub to zaslužuje, jer nije od jučer, ovaj klub ima uspjehe, ovaj klub ima tradiciju, ima navijače, ovaj klub se voli.
U ovom teškom vremenu za našu državu, kada se mržnja iskazuje na sve strane, kada nam kriminalci kroje sudbinu države, kada su sve ljudske vrijednosti izgubile smisao, kada je moral pao na nizak nivo, nadamo se da će ljubav i fudbal biti dovoljno jaki da pobijede sve nedaće a u tome nam vi možete pomoći. Nadamo se da će ovo pismo doprijeti do vas i da ćete biti voljni da nam pomognete. Lijep pozdrav iz Mostara!
MI SMO RAJA IZ MOSTARA, SVE NAS ISTA LJUBAV (FK VELEŽ) SPAJA!

www.moforaja.com
 
            *SPECIJALNA NAPOMENA:  Tekst koji ste upravo pročitali prenesen je sa mog starog bloga By MosHer (bymosher.blogger.ba) na kojem sam ga objavio 17. maja 2009. godine!
            Ensvid Hadžajlić - MosHer

Nema komentara:

Objavi komentar